Het HeerenHuis
Spilsluizen 9
9712 NR Groningen
Tel: 050-3120438
Email: info@hetheerenhuis.com

Het HeerenHuis            

Grand Café   Lunch    Diner     Zalen     

Aan de Spilsluizen 9 bevindt zich Het HeerenHuis, Grand Café, Restaurant en zalencentrum midden in stad Groningen. Het karakteristieke pand is gelegen aan de Groningse Diepenring. Nog geen vijf minuten lopen vanaf de Grote Markt en met de Q-park Ossenmarkt parkeergarage naast de deur.  Binnen geniet u van de warme sfeer van het Grand Café en buiten is het heerlijk vertoeven in de zon op ons terras aan de gracht. 

 

Grand café

Het Grand Café is de woonkamer van Het HeerenHuis en beschikt over een grote stamtafel bij het raam, een aangename zithoek en grote fauteuils aan koloniale tafels. In het Grand Café is er de mogelijkheid om vanaf 09.00 uur koffie te drinken met de ochtendkrant of om afspraken te ontvangen. Van woensdag t/m zaterdag kunt u in ons restaurant terecht voor een heerlijk diner.

De werkdag afsluiten met een lekker glas wijn of een heerlijk biertje is mogelijk aan een tafeltje bij het raam of aan de gezellige bar centraal in het café. Het Grand Café leent zich uitstekend voor borrels van zowel grote als kleine gezelschappen, leuk om te combineren met bijvoorbeeld een buffet of één van de vele workshops georganiseerd door Het EventHuis, onderdeel van Het HeerenHuis.


U kunt bij ons terecht voor:
• Lunch
• Diner
• High Tea (High Tea)
• High Beer (High Beer)
• High Wine (High Wine)
• Rondvaart met schipper (HeerenSloep) 

 

Iets te vieren?                                           Teamuitje of familiedag organiseren? 
• Verjaardag                                                  • Workshops (schermen, cocktails maken, etc.) 
• Afstudeerborrel                                           • Moordspel 
• Bedrijfsborrel                                              • Quizdiner met live piano
Klik dan hier: (Feesten & Borrels)                 Klik dan hier: (EventHuis) 

 

Historie

Vroeger was het gebied waar zich nu Het HeerenHuis bevindt, één van de meest welvarende delen van de stad en bood het onderdak aan vermogende kooplieden. Het pand aan de Spilsluizen 9 was toendertijd het eerste huis binnen de sluis. Vanuit het kraaiennest boven op het dak zagen de kooplieden hun schepen aan komen varen over het Reit, waarna de lading gelost werd in de Noorderhaven. Het Reit (nu Reitdiep) stond nog in open verbinding met de zee waardoor de werking van eb en vloed ook in de stad merkbaar was. De oude spilsluis lag bijna recht voor het gebouw, maar werd in 1877 buiten gebruik gesteld.

 

Na een grondige verbouwing werd het oorspronkelijke patriciërshuis in 1937 door de commissaris van de Koningin geopend als het 'CJMV-gebouw'. De vereniging werd op 23 oktober 1853 opgericht met als naam: het Nederlandsch Jongelings Verbond (NJV) maar in 1948 werd besloten de wat ouderwetse naam te veranderen in Christelijk Jonge Mannen Verbond (CJMV). De Groninger afdeling van de organisatie was ruim een halve eeuw gevestigd in het statige pand aan de Spilsluizen.

 

Na enige moeilijkheden met de exploitatie verkocht het CJMV het gebouw in 1997 en kreeg het een nieuwe bestemming als café restaurant met ruim 100 zitplaatsen. Na enkele jaren opende de nieuwe exploitant 'Het HeerenHuis', verwijzend naar de rijke historie van het gebouw.

 

Bron: 'De Geschiedenis van de Groninger CJMV" door Ment Vrolijk